Så skyddar du armbågarna vid träning

Beroende på vilken typ av fysiska aktiviteter du sysslar med, från enkel motion till hård träning och sport, kan olika delar av kroppen råka illa ut. Vid löpning och fotboll är det framför allt knäna som tar stryk, medan sporter som tennis och volleyboll även utsätter axlar och armbågar för extra mycket risk.

För att du ska kunna träna så mycket du vill är det viktigt att du lär dig rätt teknik för varje aktivitet, exempelvis hur du ska hålla kroppen och var tyngdvikten ska ligga, men också att du har bra utrustning. Du kan skaffa smarta skydd och hjälpmedel, exempelvis bra armbågsskydd online, som både förebygger skador och fungerar avlastande vid olika problem.

Förstå vilket armbågsskydd du behöver

När det kommer till problem med dina armbågar kan det handla om yttre skador som slag och fall eller inre faktorer som överbelastade senor eller inflammationer. Just ledvärk hör till de vanligaste problemen då lederna får ta en hel del tyngd och belastning men också kan drabbas av förslitningsskador och stelhet. För dig som tränar mycket är det därför bra att försöka undvika skador i första taget, men också att ha armbågsskydd som hjälper om du redan fått ont. Det finns flera olika sorter att välja bland, och de har alla sina unika funktioner. Några exempel är:

• Armsleeves – en slags socka som du drar över armen och som stabiliserar skönt. Kan användas under återhämtningsfasen vid skada eller som en ”påminnelse” att inte överanstränga armbågen.
• Epikondylitspänne – ser ut som en liten remsa som du spänner fast strax under armbågen och som fungerar både avlastande och smärtlindrande vid muskelinflammationer och ömmande senor.
• Epikondylitbandage – någonting mellan en sleeve och ett spänne som håller armbågen på plats och ger fantastisk avlastning när du tränar och jobbar med armarna.

Träna rätt och undvik skador

De flesta armbågsskador har med hur du arbetar med armarna att göra. Det är till exempel vanligt att drabbas om du har ett stillasittande skrivbordsjobb eller ett yrke där du gör upprepade rörelser med den ena armen hela dagen. Vid träning och sport är det framför allt bollsporter som leder till problem med armbågen, till exempel tennis, golf och brännboll men också träningsformer där dina armbågar utsätts för tungt motstånd, exempelvis rodd eller styrketräning. Det händer också att atleter inom kampsporter och boxning får problem med armbågarna, både på grund av den hårda träningen och de många slagen.

Lyssna på din kropp

Som med alla former av fysisk aktivitet är det oerhört viktigt att lyssna på din kropp och veta när det är dags att ta en paus. Får du lite värk då och då av en viss träningsform kan det bero på att du tagit i lite för hårt eller inte använt helt korrekt teknik, och då brukar det räcka med att vila i några dagar och att alltid använda ett armbågsskydd. Har du däremot skarp smärta är det dags att stoppa helt och hållet! Med hjälp av en läkare och/eller sjukgymnast kan du bli helt återställd igen, men att sluta med aktiviteterna är helt avgörande för din återhämtning. Många är rädda för vad som händer vid ett träningsstopp men du kan alltid göra något annat under tiden, så länge som du undviker allt som har med armbågarna att göra.