Åldras du snabbare än andra?

pexels-photo-4En ny studie visar på att vissa åldras snabbare än andra och att det egentligen inte finns så mycket att göra åt detta. Deppigt kan man tycka, men det betyder inte att man ska skippa ett hälsosamt liv, tvärtom!

Många äter rätt mat för att åldras långsammare, motionerar mycket, brukar inte nikotin och är noga med sömnen. Men vissa åldras snabbare ändå och en ny studie visar på att vissa helt enkelt genetiskt åldras snabbare än andra, oavsett livsstil.

Påstås att livsstilen inte spelar någon roll

Det är i tidskriften ”Aging” som man har publicerat en omfattande studie om åldrande, vilket Expressen fått nys om och skriver om i denna artikel. I studien slår man fast att många människor faktiskt åldras snabbare än andra på grund av genetiska faktorer. Det står även att livsstilen inte spelar någon roll under dessa omständigheter och att många helt enkelt får ett kortare liv än andra, utan att kunna göra något åt det. Det låter ju minst sagt deppigt, men det betyder inte att man inte kan påverka sin hälsa. För hälsan påverkar ju såklart hur länge vi lever, så för att få ut det mesta och bästa möjliga av sitt liv så gäller det förstås att ta hand om sig själv – något annat kan man inte säga. Man får se detta forskningsresultat som en förklaring för varför vissa som lever hälsosamt ändå får ett kortare liv än andra. Enligt studien så åldras ungefär fem procent i en högre takt, något som beror på biologiska faktorer och således ger en kortare livslängd. För att komma fram till detta resultat forskades det på hur blod och vävnader åldras med tiden.

Finns saker som påskyndar åldrandet

Sen ska man såklart inte börja leva ohälsosamt bara för att man har anlag för att åldras snabbare, tvärtom. Om man är en av dem som åldras snabbare än andra så ska man ju inte försöka skynda på åldrandet ännu mer. Ingenting är såklart garanterat, men skam den som ger sig. Följande dåliga vanor är allmänt kända frö att de kan förkorta livet:

  • Rökning
  • Stora mängder alkohol
  • Stillasittande
  • Ohälsosam kost
  • Långvarig stress