Planera din begravning

Den amerikanske politikern Benjamin Franklin konstaterade uppgivet att det enda som är säkert i detta liv är skatter och döden men att de tyvärr inte kommer i rätt ordning. Alla ska den vägen vandra, och om din hälsa har börjat svikta så kan det vara en bra idé att börja planera din egen begravning. Det kan vara en tröst att veta att den kommer att gå till enligt dina önskningar, och är en ovärderlig gåva åt dina nära och kära.

Idag så planerar alltfler svenskar sina begravningar och det involverar allt från vilka som ska bjudas in till vilken musik som ska spelas. Det finns mycket fina och prisvärda kistor att välja bland, liksom urnor och blommor som kommer att reflektera din personlighet allra bäst.

Kyrkligt eller civilt?

Medan många människor ställer sig relativt likgiltiga inför beslutet om de ska jordfästas eller kremeras så är det av enorm vikt för andra. Det kan bero på religiösa eller ekonomiska skäl, eller helt enkelt på en känsla. På liknande vis så brukar många uttrycka särskilda önskemål vad gäller själva ceremonin och det är allt mindre självklart att det ska handla om en religiös tillställning. Under de senaste årtiondena har det blivit vanligare att folk gått ur kyrkan eller rentav konverterat till en annan tro.

Ge frid åt anhöriga

begravningFörutom faktumet att dina anhöriga kommer sörja din bortgång så upplevs planerandet av en begravning oftast som tungt och svårt. I Sverige är det dessutom ganska vanligt att familjerelationerna inte är helt okomplicerade, varav en förplanerad begravning är ett sätt att undvika onödiga konflikter som kan uppstå mellan exempelvis ex-makar eller barn från olika relationer.

Berätta vad som gäller för din begravning genom att skriva det i ditt testamente, och markera med det dina önskemål. Det kanske till och med är så att du inte berättat för någon att du blivit troende eller ateist eller att du alltid drömt om att begravas till tonerna av Leonard Cohen? Genom att planera din egen begravning kommer allt gå till exakt så som du vill, och det blir ett värdigt sätt att ta farväl.