Då behövs läkarintyg

Ett läkarintyg behövs för den som ska vara sjukskriven från jobbet, men det behövs även vid andra tillfällen. Till exempel behöver alla piloter och tågförare ett medicinskt intyg som visar att de klarar av sitt jobb. Men ett intyg behövs även vid vissa resor, när man ska hoppa fallskärm eller adoptera ett barn.

11597710-smiling-doctor-and-young-woman-meeting-at-hospital

En svensk pilot som varit deprimerad under tre år fick fortfarande arbeta som pilot, rapporterar Dagens Nyheter. Han stoppades inte från att flyga förrän uppgiften uppmärksammades för Transportstyrelsen. För att få flyga måste alla piloter ha ett medicinskt intyg som visar att piloten genomgått en noggrann fysisk undersökning och även en undersökning av den psykiska hälsan. Dessutom måste läkare som behandlar piloter anmäla sjukdomstillstånd som kan vara fara för flygsäkerheten till Transportstyrelsen och det hade inte hänt i det här fallet.

Läkarintyg vid inställd resa

Det är dock inte bara piloter som behöver ha medicinskt intyg, utan ett intyg behövs för att göra allt från att jobba natt, adoptera ett barn, vara tågförare och hoppa fallskärm. Dessa kan man få utskrivna i den vanliga sjukvården eller hos en specialist som exempelvis de på medicinskaintyg.se. Ett läkarintyg behöver man även oftast om det är så att man inte kan åka på en resa och man vill ha pengarna tillbaka. Har man ett så kallat avbeställningsskydd på den bokade resan, får man genom att visa upp ett giltigt läkarintyg sina pengar tillbaka. Läs mer.

Storbritannien krävde läkarintyg

Den som väl kommer iväg på resan kan i vissa fall även behöva ett läkarintyg för att få vistas i landet. Detta gäller oftast om man ska göra annat än att turista i landet och exempel på länder som kan kräva det är Polen, USA och Thailand. I krissituationer kan det även krävas intyg i andra länder än de nämnda. När svininfluensan var som störst krävde exempelvis Storbritannien att resenärer till landet hade ett läkarintyg med sig, skrev Sydsvenskan. Detta var framförallt för att landet var hårt drabbat av influensan och man ville få stopp på den så fort som möjligt. De flygresenärer som såg sjuka ut, hade snuva, feber eller hosta, kunde krävas på sjukintyg när de lämnade planet.