Vardagsmotion och hälsa är inne

Vad behöver du kunna för att bli en certifierad personlig tränare egentligen? Och vad för råd kommer en träningsexpert med?

Det finns ett stort intresse för träning och hälsa i dagens samhälle, vilket på många sätt är väldigt bra. Men vad finns det att lära sig kring träning om du går en utbildning personlig tränare? Bland annat anatomi, fysiologi, träningslära, näringslära, neurokemi, biomekanik, kosttillskott samt skador. Inte minst bör du som PT lära dig skillnaden mellan att vara anställt och att vara egen, om du är egen företagare bör du till exempel veta hur du marknadsför dig själv och skaffar kunder. Du bör även kunna målplanera på lång och kort sikt, som kan hjälpa dig med kundcase i framtiden.

Råd från en personlig tränare

I Svenska Dagbladet går det att läsa om olika PT-tips. Där är det en personlig tränare som uppmanar att strunta i vågen och inte fokusera på resultat, emot gängse åsikter om träning med andra ord. I stället tycker hon att man ska bli kroppskompetent, sänka kraven och starta långsamt. Det som är viktigt är regelbundenheten, särskilt i början när det är lätt att gå ut alldeles för hårt och sedan tröttna.

Hon menar också att vardagsstyrka är coolt. Att kunna hjälpa till och bära en tung låda, orka bära hem matkassarna utan att behöva stanna och vila på vägen, bära sitt barn utan att få ont i ryggen efter tio minuter och så vidare. Det ska kännas meningsfullt i vardagen att träna, det är själva resultatet. Inte att du klarar en viss vikt i bänkpress alltså. Viktigare än att hitta mål är att hitta mening och glädje i själva träningen. Träningen i sig blir då målet. Det ger vinst till alla som tar sig ut på sin träning, oavsett om det är en löprunda, en sväng i gymmet, en badmintonmatch eller kanske ett pass yoga.

Träning har för många gått från en prestationsinriktad plikt till ett socialt nöje, därför finns det numera en hel del vänner som väljer gymmet i stället för krogen. I Dagens Nyheter går det att läsa om hur hälsa har blivit en statussymbol och vi lägger i större grad pengarna på ett träningskort än på en krogrunda. Löparklubbar och andra organiserade träningsevent har blivit ett alternativ till alkohol och barrundor. Mer om detta i denna artikel.