Bromsa åldrande

Idag lever vi i en värld där ungdom och hälsa är högt värderat och många gör allt de kan för att bevara sin sitt ungdomliga utseende – men går det verkligen att stoppa åldrande?

hud och skönhetAlla är vi olika, men är det en sak vi har gemensamt så är det att vi blir äldre och förlorar vår ungdom. Men alla ser inte ut som sin ålder. En person på 30 år kan se ut som 40 år och tvärt om, så vad beror det på? Mestadels skulle man kunna säga att det beror på genetik, men det har även att göra med hur vi tar hand om oss själva. Det menar Marie Ernsth-Bravell, som är docent i gerontologi vilket är läran om åldrandet, i en artikel hos Metro. Så vad ska man då göra om man vill behålla sin ungdom ett litet tag lägre? Det främsta tipset som Ernsth-Bravell har är att det kan vara bra att ta kosttillskott i form av kalcium och D-vitamin när man börjar bli äldre eftersom att detta hjälper att förhindra benskörhet. Vill man dessutom sluta känna sig stel och värna om sina muskler och leder redan innan ålderns höst är ett annat tips att kika närmare på kosttillskottet Vitaepro som man kan läsa mer om på www.vitaepro.com. Något annat som också är bevisat är att fysisk aktivitet i medelåldern gör att man i mindre utsträckning drabbas av demens och andra hjärnsjukdomar i äldre år, så det kan vara något att lägga på minnet. Så visst går det att bromsa åldrande, men däremot går åldrande inte att förhindra helt och hållet.

Vad säger forskarna?

Äldre par studsmattaDet finns en rad olika huskurer och behandlingar som påstås bromsa åldrande eller rent av förhindra det, men man ska se allt sådant med kritiska ögon och logik. Låter något för bra för att vara sant, ja då är det förmodligen så också. Vad man dock kan göra för ett hälsosammare åldrande är att hålla igång muskler och leder även upp i åren, det skriver i alla fall Svenska Dagbladet i en artikel där man hävdar att ett knep för inbromsande av åldersåkommor är genom intensiv styrketräning. Och i USA håller forskarna nu på med försök att manipulera bort åldrandets effekter på kroppen genom att testa sig fram mellan olika anti-åldrings-åtgärder för att se vilka som faktiskt fungerar. Till SVT berättar man bland annat att det genomförts framgångsrika experiment för att bromsa åldrande på gnagare där man minskat deras kaloriintag och i vissa fall åstadkommit att skapa mutationer på molekylär nivå. Och vad visade dessa experiment? Att livet på möss kunnat förlängas med upp till 50 procent och när de väl gick vidare så var de friskare när de dog jämfört med andra möss. Det knepiga i kråksången är dock att överföra detta på människor, men forskare tror sig kunna uppnå liknande manipulation hos människor också – än är vi inte riktigt där dock.

Förläng ungdomen, bromsa åldrandet:

  • Håll dig aktiv, träna och promenera för att hålla igång muskler och leder
  • Tänk på vad du stoppar i dig, minska kalorier och sötsaker
  • Se till att få i dig rätt mängd vitaminer och mineraler genom kosttillskott eftersom kroppen tar upp mindre från kosten ju äldre man blir