Vad har du för mat på jobbet?

Äta bör man annars dör man, låter det gamla uttrycket men egentligen borde man ändra om uttryckets inledande fras till: ”Äta rätt” för är det något vi är dåliga på så är det att hålla en sund kosthållning. Men vad är det vi slarvar med? Jo, lunchen.

mat grönsakerAtt ta med sig matlåda varje dag är något som många inte hinner och än så länge är det få företag som erbjuder mat på jobbet, men det är något som företaget GI-boxen vill ändra på. De har precis lanserat sin kostlösning till att även leverera sin mat till företag som frötaget själva får avgöra huruvida man ska bjuda personalen på dessa maträtter eller om de kommer att dras av på bruttolönen (källa). Och för den stressade medarbetaren som hälften av veckans dagar glömmer sin hemmagjorda matlåda på köksbänken om morgnarna kan detta vara en bra lösning – men vad är det som är så speciellt med GI-mat?

Varför äta GI?

GI betyder glykemiskt index och är kortfattat en metod där man mäter matens innehåll av socker eftersom att man mäter hur snabbt blodsockret höjs när man äter ett livsmedel som innehåller kolhydrater. Grundregeln är att äta livsmedel med låga GI-värden och undvika livsmedel med höga värden eftersom att dessa är snabba kolhydrater som ger snabba blodsockerhöjningar (källa). Av långsamma kolhydrater får man inte samma höjning och man håller sig mättare längre samt att man får i sig den näring kroppen behöver – om man vet vilka livsmedel man ska välja vill säga. Tumregeln med GI är att undvika livsmedel såsom pasta, halvfabrikat, bröd, vetemjöl, chips med mera och istället fokusera på ordentliga livsmedel som avokado, ägg, grönsaker, kött, fågel och fisk samt mycket mer.