Så minskar du risken att få influensa

Influensaviruset kommer på besök i någon form varje år. Att få influensan är sällan en trevlig upplevelse. Hur hårt influensan drabbar en person är individuellt men beror också vilket influensavirus som härjar.

Varje vinterhalvår finns det en risk att få influensa i Sverige. Det är en virussjukdom som ofta ger symptom som hög feber, halsont och hosta. När du drabbas av influensa finns det en risk att du kan känna dig väldigt sjuk och bli matt i kroppen.

Influensan ger olika symptom

Influensan har en tendens att förändra sig från år till år. Det beror på att det finns flera olika influensavirustyper som alla kan ge upphov till influensasjukdom. En del influensavirus ger mildare symptom medan andra ger värre. När en person får influensa är det främst i de övre luftvägarna och i svalget som symptomen uppkommer. En influensa börjar vanligtvis med frossa som sedan övergår i feber. Muskelvärk, hosta och huvudvärk är också vanligt att få tillsammans med feber. Det kan även uppkomma symptom som kräkningar och diarré.

Lindra symptomen

Om du drabbas av influensa är det viktigt att vila och ta det lugnt. Om du har feber är det bra att dricka extra vätska och få i dig mat. För att lindra halsont finns det bra receptfria läkemedel. Det finns även bra febernedsättande läkemedel för vuxna och barn. Om du drabbas av hosta kan det vara fördelaktigt att ha huvudet lite högre när du sover.

Riskgrupper drabbas oftast hårdast

Personer i riskgrupp är de som kan få svåra symptom av säsongsinfluensan. Det är oftast äldre personer över 65 år, gravida efter vecka 12 och personer som har vissa sjukdomar som riskerar att drabbas hårt av influensan.

Minska risken för influensa

För att undvika att drabbas av influensan kan du välja att vaccinera dig. Säsongsinfluensavaccin brukar ges i november-december innan influensasäsongen dragit igång ordentligt. Att vara noggrann med handhygien är ett sätt att minska risken för influensa. Att äta näringsrik mat som boostar immunförsvaret och hålla avstånd till människor på offentliga platser är ett annat sätt.