Glöm inte styrketräningen!

Det har blivit allt mer populärt med konditionssporter, som triathlon och längdskidåkning. Detta har många positiva hälsoeffekter, men man bör inte glömma bort den rena styrketräningen. Ökad muskelmassa och stark benstomme har man glädje av när man blir äldre.

Triathlon är en av de snabbast växande sporterna i Sverige idag. Det har till viss att göra med framgångarna för Lisa Nordén, som bl.a. tagit OS-silver i triathlon. Men det har också att göra med det ökade intresset för konditionsidrott i stort. Det är inte bara kombinationen av löpning, cykling och simning som blir mer och mer populär –detsamma gäller även de tre sporterna var och en för sig, samt kombinationer som swimrun. Vintertid ägnar många sig åt längdskidåkning, som har blivit så populärt att de svenska skidorterna fått investera i ny utrustning för spårning.

Stryketräning bromsar åldrandet

Två hantlarKonditionsträning är bra för hälsan, men man bör inte glömma bort att även träna styrka. Genom att träna tungt och bygga muskelmassa motverkar man sarkopeni, det tillstånd där musklerna långsamt förtvinar. Denna process är en del av åldrandet, och börjar redan i 25-årsåldern. Detta är ett lika stort hälsoproblem som benskörhet, som också kan motverkas genom styrketräning. Mer om detta finns att läsa i den här artikeln. Alexander Cristea, en forskare verksam vid Umeå universitet, rekommenderar explosiv träning, med få repetitioner och tunga lyft. Man måste dock ta det försiktigt i början, så att man inte skadar sig.

En stor fördel med att styrketräna, ur ett rent socialt perspektiv, är att det går att göra det tillsammans med någon som är mycket bättre än man själv. Att ge sig ut på en löptur med någon som är betydligt snabbare kommer att leda till att man hamnar på efterkälken, men i gymmet kan man träna sida vid sida, fastän man lyfter olika tungt. Dessutom kan man hjälpas åt, så att ingen får stången över halsen vid bänkpress.