Fördelarna med Yoga

Yoga är en flera tusen år gammal indisk tradition. Den kom till västvärlden först på 1960-talet i och med hippiekulturen. Det finns många olika inriktningar inom yogan, likaså finns det många olika syften med att utöva yoga. Yoga kan till exempel utövas för att komma ner i varv och minska stress, för att få en smidigare och rörligare kropp eller som ett komplement till styrketräning.

Yoga blir allt mer populärt. 5 % av befolkningen i Sverige utövar yoga. I februari 2019 fanns det så många som 260 företag inriktade på yoga registrerade i Sverige. Vid utövande av yoga bör mjuka och bekväma klädesplagg som du hittar på http://www.sobea.se/yogaklader/, till exempel ett par tights och en topp. Toppen bör inte sitta för löst, då den kan hasa ner vid vissa positioner, men den bör inte heller sitta åt för mycket eftersom den då kan försvåra andningen.

Massor av fördelar med yoga

Det finns många olika former av yoga. Även om alla yogaformer innehåller både fysiskt ansträngande positioner och meditativa andningsövningar så läggs det i vissa former mer fokus på det fysiska än det meditativa och vice versa. Något som alla yogaformer har gemensamt är att det är bra mot stress och ökar välbefinnandet.. Sedan finns det vissa former som är mer lämpade att utöva vid smärta än andra, medan andra former fokuserar mer på stressreducering och avslappning.Några exempel på yogaformer är:

  • Kundaliniyoga
  • Yinyoga
  • Bikramyoga
  • Hathayoga
  • Ashtangayoga

Meditativa yogaformer

Kundaliniyoga och yin yoga är lugna och meditativa yogaformer. Kundaliniyogan består av att öva på andningstekniker och utföra relativt enkla rörelser och positioner. Eftersom det är ganska enkla rörelser är detta en bra typ av yoga för personer som inte har utövat yoga tidigare. De främsta fördelarna med kundaliniyoga är att det är effektivt mot stress, stärker nervsystemet och förbättrar koncentrationsförmågan avsevärt.

Yinyogan är också en meditativ yogaform som även den passar bra för nybörjare. Den skiljer sig från de flesta andra yogaformer då fokus ligger på passiv stretching. Istället för att stretcha och töja ut musklerna fokuseras det på bindväven, vilket är vävnaden som ligger runt alla inre organ och som ger kroppen dess stabilitet. Denna yogaform är bra vid framför allt smärta, både tillfällig och kortvarig sådan.

Fysiska yogaformer

Bikramyoga, ashtangayoga och hathayoga tillhör de mer fysiskt ansträngande yoga-sorterna. Bikramyoga utövas i ett väl uppvärmt rum, där temperatur ligger på ungefär 38–40 grader. Bikramyogan har sina rötter i hathayogan och ökar blodcirkulationen i hela kroppen och är effektivt vid fettförbränning. Det är också bra konditionsträning. Hathayogan är en av de mest kända yogaformerna. De flesta fysiska formerna av yoga härstammar ur hathayogan. Det som skiljer hathayogan från andra fysiska och dynamiska typer av yoga är att den utförs i ett långsammare tempo. Därför är den här typen av yoga bra för såväl stressreducering och ökat fokus som för en ökad flexibilitet och smidighet av kroppen. Ashtangayoga kallas ibland för poweryoga. Den är något anpassad efter västvärlden och vår livsstil. Det är den allra vanligaste och populäraste formen av yoga i Sverige. Den utvecklar främst kroppens vighet och flexibilitet, men den leder också till en stärkt kropp, bättre immunförsvar och förbättrad blodcirkulation.