Så håller du tänderna vita

Att vita tänder är ett tecken på en bra munhälsa är det många som har koll på, men inte alla är lika medvetna om att tändernas färg och kvalitet också kan vara ärftlig. Att ha vita tänder är fräscht och gör dig mer självsäker, men det behöver inte alltid betyda att du tar hand om tänderna som du ska. Du kan lika gärna ha fått dina vita tänder från dina föräldrar.

I många fall är det så att vita tänder är förknippade med en god munhygien, men hur lyckas du då med detta? För det första är det viktigt att du ser till att borsta tänderna morgon och kväll och att du inte glömmer bort att använda dig av tandtråd. Tandtråden ser inte bara till att du får bort smuts och matrester mellan tänder, utan minimerar också risken för att du ska få tandköttsinflammation. Har du sköra tänder eller tunn emalj kan det i många fall vara bra att tillföra extra fluor. Göran Koch, professor och expert inom tandvård menar att:

”Fluor är grundläggande för den fantastiska tandhälsa vi har”.

En god munhygien

För att få vita tänder gäller det naturligtvis att borsta och ha en god munhygien, men du kan även använda dig av andra knep för att få det där bländande leendet. Se till att läs mer om hur du får vita tänder här med hjälp av en tandblekning i hemmet eller testa något av de beprövade husmorsknepen.

Det sägs bland annat att du kan se till att hålla tänderna vita om du gnider in dem med en jordgubbe. Tandblekning i hemmet är dock ett mycket mer effektivt alternativ. Undvik kaffe, te eller annan mat och dryck som kan missfärga dina tänder för att få ett så hållbart resultat som möjligt.