Metoder mot närsynthet

Ett hälsoproblem som är stort i hela världen är närsynthet. Och forskning visar att förstfödda barn oftast drabbas av synfelet. Det finns som tur en del hjälp att få i form av operation och i framtiden kan det även finnas medicin för närsyntheten.

7701947-boy-with-trial-frame-holding-test-chart-at-optician

En ny brittisk studie visar att det först födda barnet i barnaskaran oftare är närsynt jämfört med sina yngre syskon. Enligt Metro tror man att fler förstfödda drabbats av närsynthet för att föräldrarna varit mer engagerade i de första barnens skolgång. I och med detta har barnen utsatts mer för kända närsynthetsrisker, som exempelvis att sitta och kolla i en bok väldigt länge.

Bättre och sämre metoder

Är man ett utav de äldre syskon som drabbats av närsynthet finns hjälp att få. Exempelvis kan man göra en ögonlaseroperation som med hjälp av laser korrigerar synfelet och gör att man får bättre syn direkt. En utav de kliniker som specialiserat sig på detta är Lirema och bor man i Stockholm är det absolut dem man bör kontakta. En annan metod som använts länge för att hjälpa till mot närsynthet är en underkorrektion av glasögon och linser. Den här metoden har dock visat sig leda till en ännu sämre syn, enligt Dagens Nyheter.

Medicin kan snart bli verklighet


Ytterligare en metod som snart kan komma att användas för närsynthet är en speciell medicin. Forskare har nämligen upptäckt vilken gen det är som utvecklar närsynthet och man hoppas nu kunna ta fram en medicin för att stoppa synen från att bli sämre. Den medicin som kan komma att utvecklas kan både komma i tablettform och som ögondroppar och den kommer att ges till barn för att förhindra deras syn från att försämras med åldern. Närsynthet börjar nämligen oftast utvecklas i tidig ålder.