Hälsosamt leverne

I dag skriver vi om olika synsätt på långt  och hälsosamt leverne men även om apotekens frigörelse från statligt monopol och olika tankar kring just det. Vi skriver även om genetik och rökning, samt hjärt- och kärlsjukdomar.

Det finns enligt en artikel i Aftonbladet, genvägar till ett längre liv och en hälsosam livsstil är inte enbart avgörande, utan generna har också en styrande effekt. Rätt gener minskar tydligen risken för bland annat hjärt- och kärlsjukdomar, även fast du råkar vara en rökare som äter fet mat och sitter still, enligt forskning från Sahlgrenska akademin. I artikeln kan vi läsa om 95 årige Lennart Hellsing som fortfarande röker cirka två paket cigaretter om dagen och trots det är frisk, och det kan vara så att ifrågavarande person tillhör de 15 procent av Sveriges befolkning som är delvis skyddade mot just hjärt- och kärlsjukdomar, oavsett om de röker eller inte.

Apotekens utveckling

vikt frukt nyttigNär det kommer till hälsa och butiker tänker nog många på just apotek, som har produkter, mediciner och ibland kost som värnar om hälsan på ett holistiskt sätt, alltså helhetsmässigt, ett sådant apotek är till exempel Apomera, som även har beställningsbar hemsida som en kan surfa runt på.

I SvD kan vi läsa att Sjukvårdsminister Gabriel Wikström med regeringen ska tillsätta en utredning om hur man ska strama upp reglerna på apoteksmarknaden, eftersom tillgängligheten på apotek på landsbygden har minskat och konsumenter ibland har svårt att få tag i sina specifika mediciner, men får däremot mycket lättare att köpa nagellack och glass på sina apotek, vilket på något sätt motverkar syftet med ett apotek. I Sverige har vi haft en i stort sett avreglerad apoteksmarknad sedan 2009, innan dess var apoteken i statligt monopol liksom Systembolaget fortfarande är, sedan går det givetvis att diskutera fördelar och nackdelar med både och.