Raw food-trenden

En ny trend är här för att stanna: Raw food – men hur nyttigt är egentligen denna kosthållning?

mat grönsakerAtt äta nyttigt blir allt trendigare är att äta raw food som ska få dig friskare och mer hälsosam. Men dieten är dock omtvistad och det finns delade meningar om huruvida denna kosthållning faktiskt är bra för en. Men varför det? Eftersom raw food är mat som inte tillreds på en temperatur högre än 42 grader, är det många som tror att man äter all mat helt rå, men det stämmer inte. Vad raw food handlar om är inte att äta olagat protein i form av kött till exempel, utan snarare om att äta mer av den kost som gör oss gott. Till exempel skriver Göteborgs Posten om hur det hela handlar om att fokusera på den läkande delen i kosten genom blötläggning, groddning och vetegräs plus att man inom raw food också satsar på smakupplevelsen. Vad man äter är nämligen mycket frukt och grönt, fibrer och mindre socker och mindre vitt mjöl, något som gör att man både tappar vikt och får en hälsosammare kosthållning. Sen behöver man inte heller gå all in och bara äta raw food, utan det kan fungera bra som komplement till den vanliga kosten. Till exempel säger kocken Alexandra Zazzi till Sveriges Radio hur hon rekommenderar en kosthållning som är 80/20 där 80 procent är nyttigt såsom raw food och 20 procent är okej att äta onyttigt, för att hålla balansen. Men vad är då för- och nackdelarna med raw food? Det svarar kostexperten Carolin Helt på i Svenska Dagbladet.

Fördelar:

  • Kost av bra råvaror – raw food kännetecknas av bra råvaror i form av mycket grönsaker, frukt, frön, nötter, kallpressade oljor, alger och groddar med mera.
  • Utesluter hel- och halvfabrikat – du slipper äta bland annat onyttigheter såsom glass, chips, läsk och smågodis.
  • Du behåller det goda i spannmålen – vid upphettning förstörs Antinutrienter såsom fytinsyra vilken binder till sig mineraler och finns i spannmål och baljväxter vars effekt försvinner vid upphettning likt många andra nyttigheter.

Nackdelar:

  • Energi – du måste äta ganska mycket mat för att hålla energinivån på normal nivå.
  • Komplettera med vitaminer – när man bara äter raw food kan man behöva komplettera med vitaminer såsom D-vitamin, B-12 och Omega 3.