Varför muskelkramp?

Genom livet drabbas man av olika sorteras kramper i kroppen. En utav de vanligaste är muskelkramp eller sendrag. Det är inte helt klarlagt vad detta beror på men det kan ha att göra med för hård träning.

4350022-painful-leg

I ett inlägg som vi publicerade för ett tag sedan skrev vi om att många drabbas av åderbråck. Framförallt är det inte så jättesnyggt och det är många som vill bli av med det på grund av den anledningen. Men en del drabbas även av smärtor i benen som orsakas av åderbråcken och det är inte alls trevligt. Smärtorna i benen kan dock bero på något annat än åderbråck. Har man exempelvis muskelkramp i benen kan det bero på att man tränat för hårt.

Muskelkramp och sendrag

Ofta förekommer den är typen av muskelkramp i vaden eller under foten och då kallas den för sendrag. Men dessa spasmer, som är väldigt smärtsamma, kan även förekomma i händerna, armanarna, låren och bröstkorgen. Muskelkrampen innebär, var den än befinner sig, att en muskel drar ihop sig och ofta får man den under natten. Som sagt kan den bero på att man tränat hårt och pressat sig utöver sin normala träningsrutin utan att begränsa sig. Men hur dessa muskelkramper uppkommer är faktiskt inte helt klarlagt och det finns flera potentiella anledningar.

Varför de uppkommer

Ytterligare en anledning kan vara att man svettats mycket och att viktiga mineraler som kalium, natrium, klorid och magnesium lämnat kroppen. När kroppen blir utarmad på detta sätt rubbas nervsignaler i hjärnan, vilket leder till muskelkramper. En annan anledning kan vara att man tröttat ut sina muskler genom att slita länge i samma position. När man gör detta slutar reflexkontrollen fungera som den ska och det leder till muskelkramper. Läs mer.