Vad är sant i hälsa och träning?

Det finns många myter när det kommer till träning och hälsa. Vad är sant och vad är falskt?

 

Att jobba med hälsa och träning är mångas dröm. Förverkliga den och gå en intensivutbildning för att bli personlig tränare via https://www.intensivept.se/, det är inte svårare än så!

 

När det kommer till träning och kost i relation till detta finns det många myter som svävar omkring. Det gäller att slå hål på dessa för att veta vad som funkar och inte när det kommer till träning och hälsa. Nedan går vi igenom några av de cirkulerande och befästa myterna.

 

Något vi alla tycks ha fått lära oss är att stretching är extremt viktigt, att stretcha redan innan träningen för att undvika skador när vi väl anstränger oss. Det kunde vara statiska övningar som att försöka nudda fötter och tår med händerna, eller böja framsida lår genom att stå på ett ben och hålla det andra mot rumpan. Men, det finns fortfarande inte forskning som stödjer detta. Enligt viss forskning kan det till och med göra mer skada än faktisk nytta. Ska du stretcha ska du göra mer dynamiska övningar och rör dig medan du stretchar. Det är efter träningen som mer statiska övningar, stillastående med andra ord, passar kroppen.

 

Träna på tom mage?

 

En annan frågeställning som verkar finnas är om du bränner mer fett om du tränar på tom mage. Särskilt när du tränar konditionsbaserad träning som löpning, spinning eller simning sägs detta vara sanning. Det tycks finnas ett visst stöd för detta men att det ska vara övergående. Att inte träna före träning kan dock göra så att du inte orkar lika mycket, vilket gör att du i slutändan inte bränner lika mycket fett som du skulle ha gjort om du orkat ta i och träna längre. Om du inte har mer energi blir det som om du är en bil utan bränsle, och det går ju inte lång väg.

 

Många verkar tro att gå med vikter är ett bra sätt att träna lite extra och helt enkelt öka intensiteten. I teorin låter det fint och bra. Men det kan faktiskt vara så att bära för tungt kan leda till skador på kroppen samtidigt som de extra kalorier som du tror du bränner är så små att de inte kan räknas. Ett mycket bättre alternativ till att gå med vikter är att gå med stavar. När du kör stavgång stärker du din överkropp samtidigt som du klarar av att gå snabbare utan att det för den delen känns alltför jobbigt.

 

En till myt som cirkulerar runt är att vi borde dricka mycket mer vatten:

 

Eller som professor Agnes Wold har sagt till Hälsoliv:

 

– Att det skulle vara fräscht, nyttigt och bra att dricka vatten är bara nonsens. Vi ska dricka när vi blir törstiga, varken mer eller mindre. Kroppen reglerar detta själv och signalerar till oss när vi bör fylla på med vätska.

 

Det finns även en hel massa myter om kost, som kan vara mer eller mindre farliga om man följer till punkt och pricka. Läs mer om detta i SVT. Du kan även lyssna till fler myter om träning här.