Undvik stress

Idag finns det många saker att stressa över såsom barn, skola jobb och ekonomi – och enligt forskaren Torbjörn Åkerstedt har vi sedan finanskrisen under slutet 1990-talet bara blivit mer stressade.

betalar med svenska kronorAtt stress och oro över privatekonomin förmodligen har ett samband har vi vetat sedan läge men nu menar forskaren Torbjörn Åkerstedt att stressen faktiskt hör ihop med finanskrisen på 90-talet. Till exempel har Socialstyrelsen sett en kraftig ökning av långtidssjukskrivningar sedan 1997, vilket var tre år efter att finanskrisen var över och en av de främsta orsakerna var just stress. Så om du känt dig stressad under de senaste åren kan det alltså vara detta som det beror på – men hur ska man gå tillväga för att bli av med si stress?

Sluta stressa

När vi blir stressade skapas en fysisk reaktion i kroppen som gör att vi börjar pumpa blod fortare, andas snabbare och kanske får svettiga händer vilket beror på att stress kraftigt ökar aktiviteten i det autonoma nervsystemet. Med andra ord reagerar kroppen precis på samma sätt som när vi upplever ett hot då kroppen ställer in sig på att slåss eller fly (källa). Men hur gör man då för att sluta stressa? Svaret är kort och enkelt: vila. Stress ökar nämligen chansen att drabbas av både hjärtinfarkt och utbrändhet vilket gör att god vila tillsammans med god sömn är väldigt viktigt för att förebygga att detta händer. För om man inte gör något åt sin stressiga situation kommer stressen att ackumulera vilket alltså på lång sikt leder till sjukdom.

5 sätt att undvika stress

  1. Våga tacka nej till arbetsuppgifter när arbetsbördan reda är hög
  2. Våga tacka nej till aktiviteter i ditt privatliv om du känner dig stressad
  3. Se över din ekonomi och gör den stabil
  4. Undvik att sätta dig i situationer där du vet att du blir stressad
  5. Våga stå på dig, vill du inte göra något ska du heller inte göra det