Att ha stora skulder som man inte kan betala tillbaka påverkar vår hälsa – och i år är vi oroligare än någonsin för hur vi ska klara vår privatekonomi.
I Nordeas årliga undersökning har man kommit fram till att svenskarnas oro över sin ekonomi har ökat markant i jämförelse med tidigare års undersökningar. Det som toppar listan av orosmoln är oro över pensionen tätt följt av oro över Sveriges ekonomi som land och sedan oro för att förlora jobbet och på så vis förlora sin inkomst (Källa). Och det är just denna typ av oro som har negativ inverkan på vår hälsa och gör oss stressade, och stress är verkligen ingenting att leka med ur ett hälsoperspektiv. Exempelvis är sjukskrivningar på grund av stress allt vanligare och de som drabbas kryper allt längre ner i åldrarna, till exempel skriver SvD just nu en följetång med titeln ”På väg in i väggen” som behandlar just denna problematik. I följetången berättar flera individer om sin stress och hur deras situation urartat från ett stabilt jobb med stabil ekonomi till en vardag full av sjukskrivningar, ångestattacker och ekonomiska svackor.
Men hur ska vi lösa den ekonomiska stressen?
För många handlar ekonomisk oro främst om rädslan att förlora sitt leverne och tvingas att ta lån som de sedan inte kan betala tillbaka. Men sanningen är att de flesta utav oss någon gång i livet faktiskt måste ta lån för att balansera livspusslet som vi ständigt knåpar ihop. Då är det dock viktigt att man använder sig av en jämförelsetjänst som ställer bankerna mot varandra för att på så vis utröna vilken bank som kan ge bäst lån till mest förmånliga villkor. På exempelvis www.advisa.se gör man endast en enda låneansökan och så hjälper de till att plocka fram det lån som passar bäst – så när man är behov av en extra boost i hushållskassan kan detta alternativ vara värt att ta en titt på. Vad man dock bör undvika så långt det är möjligt är att falla för de lockande erbjudandena om snabblån eller smslån som många lånegivare vill ge. Det är nämligen så att ett snabblån kan verka gynnsamt vid första anblick men sanningen är att obetalda snabblån kommit att bli ett problem, både för individen som lånat och för samhället i stort. Till exempel skriver DN att det i fjol skickades hela 56 000 nya skuldärenden till kronofogden på grund av snabb- och smslån vilket innebär ett nytt rekord – och att ha en skuld hos Kronofogden skapar enbart problem, stress och ohälsa. Konsekvenserna är nämligen inte bara ekonomiskt ansträngade, man får även svårare att komma på fötter ekonomist sett när man har Kronofogden hängande i hasorna. Ett tips är därför att se över sin ekonomi redan innan problemen dyker upp och det gör man lättast genom att planera sin budget med ett överskott så att man dessutom kan samla ihop en buffert – då sänker man risken att utsätta sig för ohälsosam stress då man inte längre behöver oroa sig för sin ekonomi.