Skönhetsbehandlingar vanligare men ingenting nytt

Större rumpor och mindre hakor, där har ni årets plastiktrender. För hur galet det än må låta, är det någonting vi numera har: plastiktrender. Och det är väl kanske inte såbotox skönhet operation konstigt. Vi har länge varit lätt utseendefixerade och från började det kanske endast om att färga håret och noppa brynen, men allt eftersom har det skönhetsoperationer blivit vanligare och det är då trenderna skapas.

Sen är det självklart även skillnad på skönhetsingrepp, behandlingar och operationer. Att exempelvis ta sig till en klinik som Narva Derma Center för att göra fillers, botox eller hudvårdslaser är betydligt enklare än att göra en operation för större rumpa eller bröst.

Operationer redan innan Jesus tittade ut

Det är intressant att titta närmare på det skönhetsbehandlingarnas utveckling och historia. Detta är också någonting som man lyft i ett inlägg från Svenska Dagbladets historieblogg. Där frågar man sig ”Hur länge har skönhetsoperationer förekommit?” och när vi läser vidare kan vi lära oss att de första kända operationerna faktiskt ägde rum redan i gamla rikets Egypten – 2500 f.Kristus, då man försök återställa en bruten näsa. Det finns även bevis för att antikens romare utförare enklare plastikkirurgi samt att det det utfärdades operationer i tidiga Indien (500-talet f.kr).

Valet är ens eget

Att ”snygga till sig” är med andra ord långt ifrån nytt, även fast det självklart är mycket vanligare nu eftersom tillgängligheten är mycket större. Sen kan det debatteras fram och tillbaka om vad som är okej eller ”rätt” men samtidigt har nog alla mycket att vinna på att inte bry sig så mycket. Om en inte är nöjd med sitt utseende och med det kan ändra någonting för att bli det, vem har rätten att stoppa hen? Viktigast är att man är lycklig i sig själv – och hur man blir det, vet bara en själv.


Anaconda med Nicki Minaj, en av många anledningar till att vi vill ha större rumpor.