Vad är det egentligen som är okej att kalla för skönhetsoperation och vad är inte? Det är dags fråga då vårt främsta fokus ligger på åderbråck.
Att ha åderbråck är ganska vanligt, man brukar säga att var tredje person får det. Det kan drabba både män och kvinnor och det är vanligast att åderbråcken början komma när en är mellan 30-40 år. Åderbråcken kan se olika ut från person till person, men vanligtvis brukar de vara en 3.4 mm vida och ligga under huden samt bli extra tydliga för den som står.
Åderbråck är för många ett problem för att det inte känns speciellt snyggt men det är även någonting som kan innebära smärta för den som har det. Det går att ta bort åderbråck men det är dock inte alla som har möjligheten att göra det då staten inte alltid vill betala för ingreppet.
Vad är det då som gör att de inte vill betala? Det handlar om att de då anser att behandlingen är en skönhetsbehandling snarare än någonting som ”måste göras” för personens fysiska hälsa. Att de däremot inte inte ser att detta kan drabba en person negativt utan att det handlar om yta verkar de dock ej bry sig om. I en artikel från Helsingborgs Dagblad (läs artikeln här) har man skrivit om att man måste ge politikerna mindre makt i vården. Och det handlar då om just detta, varpå de i artikeln även lyfter just åderbråck. Värt att läsa för den som är intresserad.
Kvinna vill ta bort åderbråck men inte opereras
I en annan artikel från Aftonbladets tidning Wellness har man även lyft problem med åderbråck. I artikeln har en kvinna skrivit in och frågat om det finns en chans för henne att ”få fina ben igen” då hon har fått fula åderbråck på benen efter en graviditet. Hon vill dock inte operera. I svaret kan vi då läsa att det kan gå att ta bort åderbråcket genom att antingen använda en teknik där skum injiceras alternativt att hon testar en ultraljustyrd behandling med radiofrekvenskateter. Det finns alltså även hjälp att få även utan operation, men det här lär kvinnan i fråga få betala själv.
Ingen ska behöva lida av åderbråck
Att det här med åderbråck fortfarande är aktuellt i 2015 är verkligen sorgligt – för det är många som lider av det. I en artikel här från Svenska Dagbladets Näringsliv, skriven 2007 (alltså 8 år sedan) kan vi läsa om hur de inom ett par år ska ordna så att samtliga män från 65 år ska kallas till en massundersökning för att spåra livshotande åderbråck. Men detta är ju ingenting vi har hört om? Och nog måste väl åtta år ändå räknas som ”några år”. Nåväl, det kanske är på väg. Det är ju en skam att folk ska behöva må dåligt, när det faktiskt går att göra någonting åt saken.