Många svenskar vill gå ner i vikt

Många svenskar är missnöjda med sin vikt och skulle gärna gå ner ett par kilo. För att gå ner i vikt behöver man framförallt lägga om sin kost och kanske ta till en speciell diet. Sedan gäller det även att få tid till bra träning.

1015549-bathroom-scale

Två av tre svenskar skulle gärna gå ner i vikt enligt en undersökning som Svd skriver om. I åldersgruppen kvinnor mellan 30 och 49 år vill hela åtta av tio gå ner i vikt. Undersökningen visar att 46 procent av männen i samma ålder är missnöjda med sin vikt och det betyder alltså att männen är mer tillfreds med sin vikt. Undersökningen visade även på vissa regionala skillnader. Invånarna i Malmö är enligt undersökningen mest missnöjda med sin vikt i landet. Mer än hälften av Malmöborna uppger att de inte är nöjda med sin vikt. Enligt svaren från undersökningen är de överviktiga svenskarna överviktiga för att de har dåliga motionsvanor. De äter även för stora portioner och småäter för mycket.

Ändra dieten

Det är alltså många svenskar som skulle vilja gå ner i vikt och det finns många sätt att göra det på. Det finns knappast något sätt som fungerar för precis alla men det finns metoder för viktminskning som passar de flesta. Ett exempel på en sådan metod är VLCD eller lågkaloridiet. Med denna diet får man en snabb viktnedgång, vilket har visat sig vara minst lika bra som att gå ner i vikt långsamt. En snabb viktnedgång motiverar även fler och gör att fler lyckas uppnå den viktnedgång som de haft som mål. Läs mer.

Få tid till träning 249489-diet-plan

Det är dock inte bara kosten som måste justeras för att man ska lyckas med sin viktnedgång. Det handlar nämligen även om att man kombinerar den bra kosten med träning. Precis som med kosten finns mängder av olika träningsmetoder att välja mellan och vissa passar en del personer bättre. Den som inte har så mycket tid över för träning kan exempelvis testa på intervallträning som endast behöver utföras under 30 minuter per dag. Att träna 30 minuter om dagen har visat sig vara lika bra för viktnedgång som att träna en timme, skriver DN. Varför 30 minuter räcker lika bra som en timme beror bland annat på att de som tränar kortare har mer ork att utöva mer fysisk aktivitet efter träningspasset och dessutom äter de mindre än de som tränar mer. Några andra exempel på bra träning för viktnedgång är:

  • Högintensiv träning – cykling, skidåkning eller långdistanslöpning. Denna typ av träning med hög intensitetsnivå gör att man förbränner mycket fett.
  • Lätt styrketräning – Man bör aldrig utföra tung styrketräning under en viktnedgångsfas eftersom muskeluppbyggnaden är begränsad under viktnedgången. (Det finns dock de som hävdar det motsatta, att tung styrketräning är det bästa för viktnedgång.
  • Vardagsmotion – Ta vara på alla möjligheter till fysisk aktivitet som du har i ditt vardagsliv. Ta trapporna och gå till jobbet. Dessa saker kommer inte i sig själva leda till att du går ner i vikt men de kan vara en hjälp på vägen.