Problem med svett?

Många har problem med svåra svettningar, vissa mer än andra och speciellt är det många som svettas nu i sommarvärmen – men turligt nog finns hjälp att få och olika knep att använda för att minska svettningarna.

svett.problem.hälsaÖverdriven svettning är en åkomma som många lider av och medicinska behandlingar för detta finns att få hos bland annat speciella svettkliniker såsom http://svedklinikken.dk/ där hjälp finns. Men alla behöver inte behandla sin svett då det faktiskt är normalt och ganska så bra att svettas. Något som till exempel Expressen skriver om är hur den främsta anledningen för svettningarna är att kroppen behöver svalkas, vilket innebär att svetten kyler ned oss. Självklart finns även en hel del knep för att svettas mindre om man så vill. Till exempel kan man använda deodorant med antiperspirant i eftersom den komponenten faktiskt minskar kroppens svettutsöndring. Och det finns deodorant för både armhålor, händer och fötter så oavsett vart man svettas kan man alltså minska svetten, och just fotsvett är för många ett problem. Något man kan göra är att behandla fotsvettsdoften genom att tvätta fötterna ofta och det finns också speciella pulver man kan använda för att minska svettningarna där, det tipsar svettdoktorn Carl Swartling om vilket man kan läsa mer om hos Nyheter24. Dock ska man minnas att svetten vi utsöndrar faktiskt betyder olika saker och ett gäng forskare i USA har tagit fram ett speciellt armband som man kan ha på sig när man sportar eller gör annan aktivitet som gör att svetten triggas, och det armbandet mäter vad svetten betyder vilket är något som Sveriges Radio skriver om.

Att lida av överdriven svettning

Alla behöver inte behandla sina svettningar på medicinsk väg, men vissa i befolkningen behöver det. Dessa personer lider vanligtvis av en åkomma som heter Hyperhidros, vilket betyder just överdriven svettning. I tv-programmet ”Pinsamma åkommor” som leds av Dr Mikael och Tilde de Paula berättar man om denna diagnos, vilket du kan se i klippet nedan: