En svettlektion för dig som vill veta mer…

Alla människor svettas när de blir varma, mer eller mindre. Men svett kan bli ett oöverkomligt problem när körtlarna utsöndrar för mycket. Det kan vara bra att lära sig mer om skillnaden mellan det vanliga tillståndet och det vi kallar för hyperhidros. Här kommer en liten genomgång.

Vad kan vara bra att veta om svett? Allt möjligt, skulle man kunna säga. Vissa människor kan nämligen uppleva att de börjar svettas bara de reser sig från stolen. Är det 45 grader ute kan detta vara ganska naturligt, men överlag är det inte ett normalt tillstånd. Att få information om svett kan därför klargöra ditt tillstånd något.

svettbehandlingHyperhidros och svett

Hyperhidros utgörs av en extensiv svettning på lokal nivå. Svettkörtlarna producerar alltså för mycket svett och detta har också med ett neurologiskt tillstånd att göra. Sjukdomen är också genetisk till stor del. Du svettas alltså från t.ex händer, fötter, armhålor eller ljumskar, även om du inte rör dig speciellt mycket.

Att svettas är normalt eftersom det är kroppens sätt att kyla ned sig vid värme. Alla ska alltså svettas, men inte så att det känns onaturligt. Det kan också vara svårt för en läkare att ställa en korrekt diagnos direkt, eftersom tillståndet inte uppvisar några märkbara svar på blodprover.

Det brukar talas om två olika typer av hyperhidros där den antingen kommer i ungdomen, eller i vuxen ålder. Hyperhidros kan försvinna av sig själv, men om du lider avsevärt är det ändå bra att behandla.

Behandling

Det finns flera behandlingar mot irriterande översvettningar. Det enklaste alternativet som dessutom inte ger några ärr, är med botulinumtoxin eller botox som injiceras lokalt där svettningarna härjar. Det finns också tabletter att inta, men dessa kan tyvärr ge en del biverkningar. Det finns även nyare teknik med speciella maskiner som behandlar områden på ett permanent plan. Även på Apoteket kan du hitta ämnen att lägga i t.ex armhålorna, vilket kan vara bra om du får överdrivna svettningar specifikt från armhålorna. Sist men inte minst går det att få en operation där svettkörtlar avlägsnas, men som du förstår kan detta ge bestående ärr som kan klia osv.