Förkylningstider – tips & tricks

När höstens mörker lägger sig som en skugga över tillvaron och vi blir alltmer benägna att gå inomhus, så är smittorisken och spridning av förkylningar stor, på samma gång. I tunnelbanan, på förskolan och inte minst på jobbet, sitter folk och snörvlar och hostar i handflatorna. Då är det dags att ta fram internet och läsa vår guide, om hur du bäst kurerar dig när farbror Frost är på intåg.

Du behöver inte springa direkt till vårdcentralen eller klicka dig in på https://www.dinklinik.se/ när näsan rinner och du säger ”b” i stället ”m” i uttalen. När förkylningen har etsat sig fast, finns det flera tips för egenvård innan du uppsöker läkare.

Och om du känner dig rejält hängig, ska du inte tveka att uppsöka läkare. Försök dock i den mån det går att undvika att äta antibiotika för ofta , eftersom det förstör tarmfloran och tar cirka 6 månader innan denna återhämtar sig på nytt. Är det bara en vanlig förkylning, brukar den gå över av sig själv, men en svårare influensa kan vara tuffare och kan därför behöva lite hjälp på traven i form av läkarhjälp. Vill du inte gå till läkaren det första du gör kan du alltid testa några klassiska husmorsknep.

Husmorskurer

Någon stolle sade en gång att en blandning av whiskey och vitlök skulle göra susen både för influensor och förkylningar. Men resultatet blir istället att du ligger med huvudet böjd över toalettstolen och önskar att du aldrig hade fötts. Skippa den ”kuren” och ta dig an normala tips i stället. Vitlöken är dock en femetta när det gäller att lindra förkylningar och förkylningssymptom. Ät den rå, ta i den i maten eller pressa den i ett vattenglas och drick. Förvarna dock din älskling, för lukten är hiskelig!
Låt andra råvaror och hjälpmedel ta vid där vitlöken inte lyckades göra hela nyttan. Köp Echinacea och ta i några droppar i ett vattenglas, drick mycket varmt honungsvatten och använd också honungen med en urgröpt kålrot och blanda saften med sötman. Detta utgör en alldeles egen hostmedicin. Här listas andra kortfattade tips.

  • Nässpray – värm 5 dl vatten och ta i 1-2 teskedar bordssalt
  • Gör en grönsakssoppa – full med vitaminer ämnen som påskyndar tillfrisknandet
  • Ät ingefära – riv ingefära av roten som verkar antibakteriellt