Sluta skämmas för fötterna

Fotvård är något som alltid blir omåttligt populärt i slutet av våren, när sommarens barfotadagar börjar närma sig. Eftersom fötterna har varit helt instängde under vinterhalvåret blir de oftast bortglömda och bortprioriterade så länge vi inte ska visa upp dem i sandalerna. Och faktum är att många skäms över sina fötter och får smått panik när sommarhalvåret kommer. Vårtor och liktornar är något de allra flesta skulle slippa ha på fötterna, både för utseendet och för hälsans skull.

1186149-crossed-legsLiktornar och vårtor besvärar

Vårtor och liktornar är något som bidrar till skam, smärta och begränsningar. Vårtor sprids lätt och är svåra att få bort, och liktornar kommer på grund av dåliga skor och smärtar så länge man har kvar dem. Många söker därför hjälp och är desperata att bli av med sina plågor. Men enligt en artikel i Sydsvenskan erbjuder inte längre vården hjälp mot vårtor. De anses vara för små problem för att man ska få söka medicinsk hjälp för dem. Man är alltså utelämnad till egna behandlingar och sitt eget tålamod.

Behandla hemma

Men självklart finns det sätt man bli kvitt vårtor och liktornar på. Liktornar brukar man traditionellt behandla genom att:

  • ta fotbad
  • fila eller försöka skära bort liktornen
  • smörja in med vanliga fotkrämer

 

Men det är inte alltid detta hjälper. Ett alternativ som ersätter alla dessa steg är speciella krämer från Footmender. På https://www.footmender.se/topmeny/behandlingen/behandling_liktornar/ kan man läsa mer om hur krämen fungerar.

Det finns också nya, förbluffande rön om att bröstmjölk skulle kunna innehålla en kombination av ämnen som kan ta bort vårtor, enligt en artikel i Corren. Huruvida detta går att få ner i en kräm är oklart, men det är alltså inte otroligt att man någon gång i framtiden kan utnyttja denna upptäckt.

Nya fotexperter

Det finns en ny yrkesgrupp som kallas podiater. Den första kullen examinerades för bara sex år sedan, och det är inte så många som vet om dem ännu. Men podiater är en slags fotexperter och är medicinska fotvårdare som tampas med skadade fötter, förhårdnader och nageltrång, skriver Dagens Nyheter. För ett besök får man betala en del, men det kan vara skönt att gå till en expert om man inte orkar eller hinner behandla hemma själv.