Så slipper du urinvägsinfektion

Urinvägsinfektioner drabbar många människor, särskilt kvinnor, varje år. Symptomen kan variera men i de allra flesta fallen yttrar sig infektionen som sveda vid urinering och ett behov av att kissa nästan hela tiden. Ofta kommer det ingenting eller mycket lite, och det kan kännas som att du fryser lite eller har ont nedanför magen.

Som tur är finns det mycket du kan göra för att behandla och förebygga urinvägsinfektion och du kan ta till olika hjälpmedel för att lindra symptomen. Drick mycket för att ”spola ut” bakterier, ha en värmedyna mot magen och ta smärtstillande om du har ont. Var dock uppmärksam på symptomen, särskilt om du får feber eller blod i urinen – då bör du söka läkarhjälp och behöva behandlas med antibiotika.

Vad är urinvägsinfektion?

Den vanligaste anledningen till urinvägsinfektion är att det kommer in bakterier i urinblåsan som ställer till besvär. Ofta är det bakterien E. coli som är skurken i dramat. Den lever i tarmarna och kan sprida sig till urinröret genom exempelvis fukt, samlag eller bristande/överdriven hygien. Personer som tränar ofta kan till exempel drabbas eftersom de duschar ofta och kanske inte torkar sig riktigt noga mellan benen, vilket leder till en fuktig miljö som bakterierna älskar. För den sexuellt aktiva kan det av misstag hamna tarmbakterier runt slidan under samlaget, och därför är det bra att kissa direkt efter.

Medicinsk behandling och förebyggande

Vissa kvinnor kan läka ut av sig själva, men i de allra flesta fallen behövs en kur antibiotika för att urinvägsinfektionen ska gå över. Inom en snar framtid kommer det förmodligen också finnas ett vaccin – något som kommer vara särskilt välkommet bland patienter som drabbas ofta.

Allra bäst är så klart att slippa drabbas, och där är det framförallt renlighet och att det torkas ordentligt efter dusch. Använd milda tvålar och tvätta inte för ofta för att inte rubba PH-värdet, och byt underkläder varje dag. Det är däremot en myt att kyla skulle ha något med tillståndet att göra. Det finns heller inga belägg för att tranbärsjuice skulle kunna läka infektionen, men däremot är det bra att dricka mycket och regelbundet.