Öppna restaurang där hälsan är i fokus

Att tänka på sin hälsa och att äta nyttigt fortsätter att vara en stark trend i Sverige. Numera vill vi ta hand om oss själva på djupet, vilket inkluderar ett kraftigt ökat intresse för hälsosam mat. Samtidigt ökar mängden svenskar som vill gå ut på restaurang, för den kulinariska och sociala upplevelsens skull. Läget är därför perfekt för att öppna en restaurang som fokuserar på hälsosam mat.

En av de saker som gör en restaurang framgångsrik är läget. Om rätt lokal dyker upp kan det vara värt att köpa den och rusta upp den så att det går att driva restaurang där. Det kan gå bra att hyra av en fastighetsägare också, men då krävs det utrustning till din restaurang som du själv köper in och installerar. Ett antal andra saker måste finnas på plats för att det ska gå att driva restaurangverksamhet i lokalen, som god ventilation, installation av fettavskiljare och svartplåtskanal, vilket minskar brandrisken.

rätter på bordSkapa en hälsosam restaurang

Det finns flera olika inriktningar när det gäller hälsosam mat. En del fokuserar på att välja rätt råvaror, till exempel går det att driva en hälsorestaurang med endast ekologiska råvaror. Det kan dock göra att prisläget blir högre. Men något som allt fler restaurangbesökare bryr sig om är miljö och hållbarhet. Ekologisk mat bidrar till den biologiska mångfalden, vilket faktiskt är en grundsten i att kunna få mat på bordet överhuvudtaget då ekologisk mat är mindre besprutad och därför mindre skadlig för exempelvis bin som pollinerar våra grödor.
Utöver ekologiskt finns det en rad andra inriktningar för hälsosam mat. Bland dem finns:

  • Vegetarisk mat
  • Vegansk mat
  • Medelhavskost
  • Glutenfri kost
  • Japansk mat (fisk och alger)

Det finns alltså många riktningar som går att ta när beslut ska fattas kring vilken hälsosam kost som restaurangen ska servera. När inriktningen på maten är bestämd, är det dags att hitta en bra inredningsstil som matchar det valet. En stor del av en restaurangs framgång är också namnet. Hitta ett namn som kortfattat beskriver vad hela restaurangkonceptet handlar om. Det ska vara lätt att komma ihåg och unikt, i alla fall i den stad som restaurangen befinner sig i. Prioritera också att behandla personalen väl, då det är svårt att hitta och därefter behålla personal i restaurangbranschen. Lycka till med din nya hälsosamma restaurang!